FAQ Nederlands

Onderstaande informatie geldt voor Armenië en Georgië – informatie over Turkije is onderaan de pagina te vinden.

 

Paspoort & Visa 
Uw paspoort moet minimaal nog zes maanden geldig zijn na terugkomst van de reis. Daarmee voldoet u aan de regels in beide landen. Heeft u een paspoort uit een EU land of Schengen-land dan heeft u geen visum nodig. Zie de volgende website voor een overzicht van de landen waar dit voor geldt http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdragen_van_Schengen Gerekend vanaf de inreisdatum kunt u 180 dagen zonder visum in Armenië verblijven en 90 dagen in Georgië.
Reizigers met een paspoort uit een niet-Schengen land zijn verplicht een visum aan te schaffen. Dit kan verkregen worden bij aankomst op de luchthavens of bij de grens en heeft een geldigheid van 21 dagen (een langere verblijfsduur is tegen meerprijs mogelijk). De kosten moeten worden voldaan in lokale munt en zijn niet hoog. De bank op de luchthavens is bij aankomende vluchten open. Geadviseerd is een klein bedrag te wisselen, omdat de koers iets ongunstiger is.

Bagagesticker
Bij het inchecken van de bagage in Nederland, ontvangt u een sticker met het inchecknummer van de bagage. Vliegt u via Yerevan, dan kan hiernaar gevraagd worden bij het verlaten van de luchthaven als bewijs van eigendom van uw koffer.

Verzekering
Bij het boeken van een reis gaat u er van uit dat u een onbezorgde vakantie tegemoet gaat. Om schade aan uw bagage of ziektekosten te verzekeren kunt u een reisverzekering afsluiten. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u uw vakantie moet afzeggen. Dit risico kunt u afdekken door het afsluiten van een annuleringsverzekering. Wij laten dit over aan uw persoonlijke beoordeling. Diverse maatschappijen bieden deze verzekeringen aan. Door deelname gaat de reiziger akkoord dat de organisator niet verantwoordelijk is voor eventueel geleden schade of persoonlijk letsel.

Geldzaken
De Armeense munt is de Dram (AMD) en de Georgische munt is de Lari (GEL). Eén euro is ongeveer 540 AMD of 3,2 Lari (januari 2018).
Pinautomaten zijn over het algemeen aanwezig in de steden, maar niet overal worden buitenlandse bankpassen geaccepteerd. De automaat moet voorzien zijn van een Cirrus- of Maestrologo. Dit is in Armenië over het algemeen het geval, maar in Georgië levert dit vaak problemen op. Daarom is het meenemen van contant geld aan te raden. Diverse valuta kunnen omgewisseld worden, maar Euros en Dollars worden overal geaccepteerd. Zwitserse franc en Britse pond kunnen bij banken worden gewisseld. Dollarbiljetten die ouder zijn dan 1996 worden niet geaccepteerd.
Bij  money changers, die op vele plekken in grote steden te vinden zijn, wordt de koers duidelijk aangegeven en wordt er geen commissie in rekening gebracht.
Bankbiljetten moeten relatief nieuw zijn en geen scheuren of beschadigingen vertonen. Grotere biljetten hoeven niet in zijn geheel te worden gewisseld. Bij het wisselen van 20 Euro en inleveren van een 50 Euro biljet, kan er 30 euro worden teruggegeven. Het is aan te raden om in Armenië kleinere biljetten, bij voorkeur 5.000 of 1.000 Dram bij het wisselen te ontvangen. Grote biljetten kunnen, met name in kleinere winkels en kiosken of taxi’s, lastig gewisseld worden.  Briefjes van 5 lari zijn handig om te bewaren voor de taxi in Tbilisi.
Alleen grote hotels en autoverhuurders in hoofdsteden acccepteren VISA en MASTER credit cards. In Georgië is dit een meer geaccepteerd betaalmiddel. Opname van geld met een creditcard is meestal duur en opname van kleine bedragen af te raden.

Douane
Handelswaar met een waarde boven de €450 moet bij terugkomst in Nederland worden aangegeven. Persoonlijke items zijn vrij van aangifte. Import van sigaretten is vrij tot 20 stuks. Alcohol is tegen veel goedkopere prijzen verkrijgbaar in Armenië en Georgië. Beide landen produceren uitstekende cognac en ook wodka is populair. Check voor import naar Nederland de lokale regelgeving.

Verboden goederen
Pornografie, losse parels en antiek zijn verboden in- en uit te voeren.

Veiligheid
Breng geen waardevolle spullen mee en gebruik een moneybelt bij het dragen van veel contant geld. Niet alle hotels beschikken over een safe op de kamer. In de praktijk werkt het ook goed om kostbaarheden in een goed afsluitbare koffer te bewaren.Straatcriminaliteit is geen wijdverbreid begrip in zowel Armenië als Georgië. Uiteraard is het altijd raadzaam om op drukke plekken alert te blijven op zakkenrollers, al is dit hoge uitzondering. Het is ‘s avonds laat geen probleem om zich op straat te bewegen en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Lokale bewoners zijn vaak nog laat actief in de stad en veel families flaneren ‘s avonds op straat of gaan uit eten in de restaurants. De bevolking in de Kaukasus is open, gastvrij, zeer kindvriendelijk en behulpzaam voor buitenlanders, al verloopt de communicatie soms met handen en voeten. In Georgië wordt meer Engels gesproken. Voor ouderen of mensen met een handicap is het moeilijk om zich goed te verplaatsen omdat er vaak geen liften of aanpassingen zijn. Daarnaast kan het plaveisel in slechte staat zijn.
In Georgië wordt afgeraden om naar Zuid-Ossetië en Abchazië af te reizen gelet op de politieke situatie en spanningen. In Armenië wordt reizen langs de grens van Nagorno Karabagh met Azerbaijan afgeraden.

Tijdzone
Er is tijdverschil. Afhankelijk van onze zomer- of wintertijd is het 2 of 3 uur later.

Telefoon & internet
Landcode Armenië: 373. Landcode Georgië: 995. Gebruik van de eigen mobiele telefoon functioneert niet altijd en is er niet overal netwerkverbinding. Aanschaf van een simkaart met een lokaal nummer is een alternatief. De kosten hiervan zijn heel laag en het saldo kan met een, eenvoudig te verkrijgen, prepaidkaart worden opgewaardeerd.  In veel restaurants en cafetaria is gratis Wifi.

Taal
In Armenië wordt Armeens gesproken en in Georgië Georgisch, beiden een taal met een eigen alfabet. Daarnaast spreken veel mensen Russisch, hoewel de jongere generatie Engels of Duits als vreemde taal leert. In grote steden zijn straatborden ook in ons alfabet weergegeven evenals verkeersborden aan grotere doorgaande wegen in het land.

Gezondheidszorg
Vaccinatie van DTP, polio, hepatitus A en buiktyfus is niet verplicht, maar wordt soms aanbevolen. Voor de actuele gegevens kunt u contact opnemen met de plaatselijke GGD of surfen naar http://www.vaccinatiesopreis.nl/inentingen-armenie/
De medische zorg in beide landen is goed.

Voedsel
Hoewel het water van goede kwaliteit is, hebben sommige reizigers snel last van een gevoelige maag. In dat geval wordt er geadviseerd flessenwater aan te schaffen. Het eten is van uitstekende kwaliteit en ook salades zijn veilig te consumeren.

Prijzen van drankjes en eten 
De (eigen) kosten voor de lunch zijn naar onze begrippen laag en bedragen rond de € 3 (supermarkt) tot € 15 (restaurant). Dichtbij onze hotels zijn diverse kleine supermarkten op inkopen te doen.
Drankjes zijn niet inclusief en de prijzen variëren van € 1,50 voor een glas bier tot € 0,60 voor een kop koffie. Een fles wijn kost ca. € 10,00. Koffie, thee en water zijn inclusief bij diners. In het programma wordt incidenteel geen diner verstrekt. Dit heeft een praktische achtergrond. Het is bijvoorbeeld niet plezierig op een vrije dag terug te moeten komen voor een diner met de groep. Ter compensatie wordt er op een ander moment een lunch aangeboden.
Houd rekening met een opslag op de prijzen van de menukaart, het bedieningsgeld. Het percentage staat vermeld in de menukaart.

Fooien
Bedieningsgeld is bij restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Het is altijd prettig om het te betalen bedrag af te ronden en klein wisselgeld te laten liggen.

Electriciteit
Het voltage is 220 Volt. De stekkers zijn identiek aan de Europese/Nederlandse stekkers.

Weer
Beide landen hebben een landklimaat met hete zomers en koude, zonnige winters. De lente begint rond begin april, waarbij de hoger gelegen gebieden wat later opwarmen. Mei en juni zijn goede maanden om te reizen. Bloemen bloeien uitbundig en de temperatuur ligt doorgaans rond de 20-25 graden Celsius. Het is praktisch om altijd wat lagen kleding mee te nemen voor de hoger gelegen gebieden. Vooral in het voor- en najaar geldt: breng een paraplu mee voor onverwachte regenbuien, die meestal kort en heftig van aard zijn.
Zomers zijn heet al is buiten de hoofdstad de temperatuur aangenamer door een toename in hoogte. In de herfst is het aangenaam weer met dezelfde temperaturen als in het voorjaar. Deze tijd wordt wel bijgenaamd ‘velvet season’. Rond midden september verschijnen de herfstkleuren die tot in oktober te zien zijn. Een goede website met actuele weerinformatie is www.freemeteo.com met een 7-daagse weersvoorspelling.

Kleding
In Yerevan zijn de inwoners zeer modieus gekleed en een verzorgd uiterlijk wordt op prijs gesteld. Bij het uitgaan naar het theater of naar restaurants kleden met name de vrouwen zich stijlvoller dan in west Europa.
In beide landen geldt: korte broeken worden alleen in de zomer door jongeren gedragen. De wat langere capri broeken of 7/8 modellen zijn gebruikelijker, topjes worden door iedereen gedragen. Op het platteland zien we een simpele en meer conservatieve kledingstijl en wordt er zeker in Georgië geen prijs gesteld op blote schouders of blote benen.  Hoofdbedekking is niet nodig bij het bezoeken van kerken en kloosters in Armenië, maar in Georgië zijn vrouwen verplicht met een sjaal het hoofd te bedekken en een lange (wikkel)rok te dragen. Mannen moeten een lange broek dragen en moeten hoofdbedekking afzetten in een kerk of klooster.

Praktische zaken
Het meenemen van een zonnebrandcrème met hoge beschermfactor is aan te raden. Ter bescherming tegen de zon is ook hoofdbedekking heel praktisch.
Tevens is het raadzaam om voldoende medicijnen voor het gehele verblijf mee te nemen en deze in de oorspronkelijke verpakking te laten. Breng wat basis medicatie mee zoals b.v. Paracetamol, Ibuprofen en een anti-diarree middel zoals Imodium anti-wagenziekte. Er zijn apotheken en grotere supermarkten die deze middelen ook verkopen, maar dat geldt niet altijd voor alle delen van het land. Voor het meenemen van contactlens vloeistof geldt hetzelfde.

Vervoer
Hoewel de kaart aangeeft dat zowel Armenië als Georgië een relatief klein oppervlak beslaan, moet toch gerekend worden op langere reistijden. Er zijn niet veel autosnelwegen in Armenië. De infrastructuur van Georgië is de afgelopen jaren sterk verbeterd. De Kaukasus is een bergachtig gebied en de meeste wegen zijn tweebaanswegen, die in de bergen bochtig zijn en bergpassen passeren. Ook kan men een kudde schapen of koeien op de weg tegenkomen. De tweebaanswegen zijn over het algemeen goed berijdbaar, maar sommige delen kunnen in slechte staat zijn of gerepareerd worden. Buiten de hoofdstad is er is een beperkt aantal tankstations.  Het rijgedrag van de gemiddelde Armeniër is tamelijk ‘creatief’ en onvoorspelbaar, in Georgië vaak roekeloos.
In beide landen zijn minibussen de meest populaire vorm van vervoer. Er zijn minibusverbindingen tussen de diverse delen van het land. Zij zijn geconcentreerd in bepaalde delen van de stad en vertrekken als ze vol zijn. De kosten hiervan zijn extreem laag. Gezien de lage kosten van het taxivervoer (ca. € 1,20-€ 2,00 voor een rit binnen de stad) is dit voor toeristen een gemakkelijke vorm van transport. Met een taxi afspreken voor een dagtrip is goed uitvoerbaar. Tijdens de reis is het vervoer geheel verzorgd.

Religie
Armenië heeft als eerste land ter wereld het christendom aangenomen. Armeniërs behoren tot de Armeens Apostolische Kerk. Er wonen twee minderheden: Yezidi, die etnisch verwant zijn aan de Koerden, maar een pre-Islamitische godsdienst belijden met een zeer oude oorsprong en de Russische sprekende gemeenschappen van Molokans. Dit zijn christenen die zich in de 17e eeuw hebben afgescheiden van de Russisch Orthodoxe Kerk.
Georgiërs zijn in meerderheid christelijk en behoren hoofdzakelijk tot de Georgisch-orthodoxe Kerk. In tegenstelling tot Armenië waar ca. 98% van de bevolking Armeens is, kent Georgië een grote diversiteit aan etnische minderheden zoals Adzjaren, Mingreliërs, Svaneten, Azerbeidzjanen, Armeniërs, Abchazen, Russen en Osseten. Rond de 84% van de bevolking is Georgisch.

Excursies
De wandelingen zijn gericht op mensen met een normale fysieke conditie, die goed kunnen lopen en vereisen goede comfortabele wandelschoenen, want enige bezienswaardigheden zijn na een kleine wandeling te voet bereikbaar. Voor de wandeltocht naar de grotten van David Gareja, is een goede fysieke conditie vereist en zijn stevige wandelschoenen met profielzolen noodzakelijk. Gezien de verkeersomstandigheden en geringe afstanden in Yerevan en Tbilisi zullen we vaak te voet naar restaurants gaan. Uiteraard is men vrij daarvan af te wijken en te kiezen voor taxivervoer.

Informatie over Turkije wordt binnenkort geplaatst