FAQ Nederlands

Onderstaande informatie is voor deelnemers aan de Kaukasus XXL Tour

 

Paspoort & Visa 
Uw paspoort moet minimaal nog zes maanden geldig zijn na terugkomst van de reis. Daarmee voldoet u aan de regels in alle landen.

Visum Georgië: inwoners van de Europese Unie, Canada, Verenigde Staten en Australië hebben geen visum nodig.

Visum Armenië: inwoners van Schengen landen en de Verenigde Staten hebben geen visum nodig.

Een overzicht van Schengen landen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdragen_van_Schengen Gerekend vanaf de inreisdatum kunt u 180 dagen zonder visum in Armenië verblijven en 90 dagen in Georgië. Indien van toepassing kan een visum verkregen worden bij aankomst op de luchthavens of bij de grens. Geldig voor 21 dagen (een langere verblijfsduur is tegen meerprijs mogelijk). De kosten moeten worden voldaan in lokale munt en zijn niet hoog. De bank op de luchthavens is bij aankomende vluchten open. Geadviseerd is een klein bedrag te wisselen, omdat de koers iets ongunstiger is.

Visa Turkije: voor bezoek aan Turkije is een elektronisch visum (e Visum) verplicht. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken is de lijst van landen te vinden waarvoor dit van toepassing is en kan het visum worden aangevraagd http://www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa

Verzekering
Bij het boeken van een reis gaat u er van uit dat u een onbezorgde vakantie tegemoet gaat. Om schade aan uw bagage of ziektekosten te dekken is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u uw vakantie moet afzeggen. Dit risico kunt u afdekken door het afsluiten van een annuleringsverzekering. Wij laten dit over aan uw persoonlijke beoordeling. Diverse maatschappijen bieden deze verzekeringen aan. Bij deelname aan de reis gaat de reiziger akkoord dat de organisator niet verantwoordelijk is voor eventueel geleden schade of persoonlijk letsel.

Geldzaken
De Armeense munt is de Dram (AMD),  de Georgische munt is de Lari (GEL) en de Turkse munt de Lira (TL). Naast banken kan er contant geld gewisseld worden bij zogenaamde moneychangers.
Pinautomaten zijn over het algemeen aanwezig in de steden, maar niet overal worden buitenlandse bankpassen geaccepteerd. De automaat moet voorzien zijn van een Cirrus- of Maestrologo. Dit is in Armenië en Turkije over het algemeen het geval, maar in Georgië levert dit vaak problemen op. Daarom is het meenemen van contant geld aan te raden. Diverse valuta kunnen omgewisseld worden, maar Euros en Dollars worden overal geaccepteerd. Zwitserse franc en Britse pond kunnen bij banken worden gewisseld. Dollarbiljetten die ouder zijn dan 1996 worden niet geaccepteerd. Er wordt er geen commissie in rekening gebracht.
Bankbiljetten moeten relatief nieuw zijn en geen scheuren of beschadigingen vertonen. Grotere biljetten hoeven niet in zijn geheel te worden gewisseld. Bij het wisselen van 20 Euro en inleveren van een 50 Euro biljet, kan er 30 euro worden teruggegeven. Het is aan te raden om  kleinere biljetten bij het wisselen te ontvangen. Grote biljetten kunnen, met name in kleinere winkels en kiosken of taxi’s, lastig gewisseld worden.
Alleen grote hotels en autoverhuurders in hoofdsteden acccepteren VISA en MASTER credit cards. In Georgië is dit een meer geaccepteerd betaalmiddel. Opname van geld met een creditcard is meestal duur en opname van kleine bedragen af te raden.

Douane
Handelswaar met een waarde boven de €450 moet bij terugkomst in Nederland worden aangegeven. Persoonlijke items zijn vrij van aangifte. Import van sigaretten is vrij tot 20 stuks. Alcohol is tegen veel goedkopere prijzen verkrijgbaar in Armenië en Georgië. Beide landen produceren uitstekende cognac en ook wodka is populair. Check voor import naar Nederland de lokale regelgeving.

Verboden goederen
Pornografie, losse parels en antiek zijn verboden in- en uit te voeren.

Veiligheid
Breng geen waardevolle spullen mee en gebruik een moneybelt bij het dragen van contant geld. Niet alle hotels beschikken over een safe op de kamer. In de praktijk werkt het ook goed om kostbaarheden in een goed afsluitbare koffer te bewaren. Straatcriminaliteit is in geen van de landen een wijdverbreid begrip. Uiteraard is het altijd raadzaam om op drukke plekken alert te blijven op zakkenrollers, al is dit hoge uitzondering. Het is ‘s avonds laat geen probleem om zich op straat te bewegen en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Lokale bewoners zijn vaak nog laat actief in de stad en veel families flaneren ‘s avonds op straat of gaan uit eten in de restaurants. De bevolking in de Kaukasus is open, gastvrij, zeer kindvriendelijk en behulpzaam voor buitenlanders, al verloopt de communicatie soms met handen en voeten. Voor ouderen of mensen met een handicap is het moeilijk om zich goed te verplaatsen omdat er vaak geen liften of aanpassingen zijn. Daarnaast kan het plaveisel in slechte staat zijn.
In alle landen reizen we in veilige gebieden.

Tijdzone
Er is tijdverschil. Afhankelijk van onze zomer- of wintertijd is het 2 of 3 uur later.

Telefoon & internet
Landcode Armenië: 373. Landcode Georgië: 995. Landcode Turkije: 9. Gebruik van de eigen mobiele telefoon functioneert niet altijd en is er niet overal netwerkverbinding. Aanschaf van een simkaart met een lokaal nummer is een alternatief. De kosten hiervan zijn heel laag en het saldo kan met een, eenvoudig te verkrijgen, prepaidkaart worden opgewaardeerd.  In veel restaurants en cafetaria is gratis Wifi.

Taal
In Armenië wordt Armeens gesproken en in Georgië Georgisch, beiden een taal met een eigen alfabet. Daarnaast spreken veel mensen Russisch, hoewel de jongere generatie Engels of Duits als vreemde taal leert. In grote steden zijn straatborden ook in ons alfabet weergegeven evenals verkeersborden aan grotere doorgaande wegen in het land.

Gezondheidszorg
Vaccinatie van DTP, polio, hepatitus A en buiktyfus is niet verplicht, maar wordt soms aanbevolen. Voor de actuele gegevens kunt u contact opnemen met de plaatselijke GGD of surfen naar http://www.vaccinatiesopreis.nl/inentingen-armenie/
De medische zorg in beide landen is goed.

Voedsel
Hoewel het water van goede kwaliteit is, hebben sommige reizigers snel last van een gevoelige maag. In dat geval wordt er geadviseerd flessenwater aan te schaffen. Het eten is van uitstekende kwaliteit en ook salades zijn veilig te consumeren.

Prijzen van drankjes en eten 
De (eigen) kosten voor de lunch zijn naar onze begrippen laag en bedragen rond de € 3 (supermarkt/cafetaria) tot € 15 voor een uitgebreide maaltijd bij een restaurant. Dichtbij onze hotels in Tbilisi, Yerevan en Trabzon zijn diverse kleine supermarkten om inkopen te doen.
Drankjes zijn niet inclusief en de prijzen variëren van € 1,50- € 2,00 voor een glas bier tot € 0,60 voor een kop koffie. Een fles wijn kost ca. € 10,00. Koffie, thee en water zijn inclusief bij diners. In het programma wordt incidenteel geen diner verstrekt. Dit heeft een praktische achtergrond. Het is bijvoorbeeld niet plezierig op een vrije dag terug te moeten komen voor een diner met de groep. Ter compensatie wordt er op een ander moment een lunch aangeboden.
Houd rekening met een opslag op de prijzen van de menukaart, het bedieningsgeld. Het percentage staat vermeld in de menukaart en bedraagt doorgaans 10%.

Fooien
Bedieningsgeld is bij restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Een aanvullende fooi wordt niet verwacht, maar afronding naar een rond bedrag naar boven of klein wisselgeld laten liggen bij goede service wordt altijd op prijs gesteld.

Electriciteit
Het voltage is 220 Volt. De stekkers zijn identiek aan de Europese/Nederlandse stekkers.

Weer
Tijdens onze reis hebben we te maken met een landklimaat gekenmerkt door hete zomers en koude, zonnige winters. De lente begint rond begin april, waarbij de hoger gelegen gebieden wat later opwarmen. Mei en juni zijn goede maanden om te reizen. Bloemen bloeien uitbundig en de temperatuur ligt doorgaans rond de 20-25 graden Celsius. Vooral in het voor- en najaar geldt: breng een paraplu mee voor onverwachte regenbuien, die meestal kort en heftig van aard zijn.
Zomers zijn heet al is buiten de hoofdstad de temperatuur aangenamer door een toename in hoogte. In de herfst is het aangenaam weer met dezelfde temperaturen als in het voorjaar. Deze tijd wordt wel bijgenaamd ‘velvet season’. Rond midden september verschijnen de herfstkleuren die tot in oktober te zien zijn. Een goede website met actuele weerinformatie is www.freemeteo.com met een 7-daagse weersvoorspelling.

Kleding
In Yerevan zijn de inwoners zeer modieus gekleed en een verzorgd uiterlijk wordt op prijs gesteld. In alle landen geldt: korte broeken worden alleen in de zomer door jongeren gedragen of in toeristische badplaatsen. De wat langere capri broeken of 7/8 modellen zijn gebruikelijker, topjes worden door iedereen gedragen. Op het platteland zien we een simpele en meer conservatieve kledingstijl en wordt er – zeker in Georgië – geen prijs gesteld op blote schouders of blote benen. In hoger gelegen streken kan het aanmerkelijk koeler zijn en het meenemen van kleding ‘in laagjes’ is een goede oplossing om dit te ondervangen.

Kledingvoorschriften voor bezoek aan religieuze complexen
In Georgië zijn vrouwen verplicht met een sjaal het hoofd te bedekken en een lange (wikkel)rok te dragen. Mannen moeten een lange broek dragen en moeten hoofdbedekking afzetten in een kerk of klooster. Bij bezoek aan een Turkse moskee moeten de schoenen worden uitgedaan en de vrouwen bedekken het hoofd met een sjaal. In Armenië zijn geen kledingvoorschriften.

Praktische zaken
Het meenemen van een zonnebrandcrème met hoge beschermfactor is noodzakelijk. Ter bescherming tegen de zon is hoofdbedekking aan te raden. Tevens is het raadzaam om voldoende medicijnen voor het gehele verblijf mee te nemen en deze in de oorspronkelijke verpakking te laten. Breng wat basis medicatie mee zoals b.v. Paracetamol, Ibuprofen en een anti-diarree middel zoals Imodium anti-wagenziekte. Er zijn apotheken en grotere supermarkten die deze middelen ook verkopen, maar dat geldt niet altijd voor alle delen van het land. Voor het meenemen van contactlens vloeistof geldt hetzelfde. Daarnaast kunnen taalproblemen het lastig maken om de bedoelde medicatie te verkrijgen.
Goede wandelschoenen zijn een aanrader evenals dansschoenen met comfortabele zolen geschikt voor verschillende typen ondergrond (mogelijk ook buiten).

Vervoer
Hoewel in het reisprogramma rekening wordt gehouden met beperking van lange reistijden, moet toch gerekend worden met het feit dat onze reis niet altijd voert over autosnelwegen. De Kaukasus is een bergachtig gebied en de meeste wegen zijn tweebaanswegen, die in de bergen bochtig zijn en bergpassen passeren. Ook kan men een kudde schapen of koeien op de weg tegenkomen. Het rijgedrag in dit deel van de wereld varieert in beschrijving van  creatief tot onvoorspelbaar en is in Georgië vaak roekeloos.
In beide landen zijn minibussen de meest populaire vorm van vervoer. Er zijn minibusverbindingen tussen de diverse delen van het land. Zij zijn geconcentreerd in bepaalde delen van de stad en vertrekken als ze vol zijn. De kosten hiervan zijn extreem laag. Gezien de lage kosten van het taxivervoer (ca. € 1,20-€ 2,00 voor een rit binnen de stad) is dit voor toeristen een gemakkelijke vorm van transport. Met een taxi afspreken voor een dagtrip is goed uitvoerbaar. Tijdens de reis is het vervoer geheel verzorgd.

Religie
Georgiërs zijn in meerderheid christelijk en behoren hoofdzakelijk tot de Georgisch-orthodoxe Kerk. In tegenstelling tot Armenië waar ca. 98% van de bevolking Armeens is, kent Georgië een grote diversiteit aan etnische minderheden zoals Adzjaren, Mingreliërs, Svaneten, Azerbeidzjanen, Armeniërs, Abchazen, Russen en Osseten. Rond de 84% van de bevolking is Georgisch.
Armenië heeft als eerste land ter wereld het christendom aangenomen. Armeniërs behoren tot de Armeens Apostolische Kerk. Er wonen twee minderheden: Yezidi, die etnisch verwant zijn aan de Koerden, maar een pre-Islamitische godsdienst belijden met een zeer oude oorsprong en de Russische sprekende gemeenschappen van Molokans. Dit zijn christenen die zich in de 17e eeuw hebben afgescheiden van de Russisch Orthodoxe Kerk.
Turkije kende eeuwenlang een gemengde bevolking die zowel het jodendom, christelijk geloof als islam beleidde. Tegenwoordig is het grootste deel van de bevolking moslim behorend tot de soennitische stroming. Een tweede belangrijke groep in Turkije zijn de aanhangers van een meer liberale substroming binnen de islam – het alevitisme – die naar schatting door 15 tot 20% van de bevolking (10 – 20 miljoen mensen) wordt gevolgd.

Excursies
De wandelingen zijn gericht op mensen met een normale fysieke conditie, die goed kunnen lopen en vereisen goede comfortabele wandelschoenen, want enige bezienswaardigheden zijn na een kleine wandeling te voet bereikbaar. Voor de wandeltocht naar de grotten van David Gareja is een goede fysieke conditie vereist en zijn stevige wandelschoenen met profielzolen noodzakelijk. De pittige tocht biedt een fraai uitzicht en de grotten zijn gedecoreerd met fresco’s. Er is een alternatieve wandeling over een vlakke ongeplaveide weg als deze optie te zwaar is. Beide groepen krijgen een rondleiding in het klooster. Gezien de verkeersomstandigheden en geringe afstanden in Yerevan en Tbilisi zullen we vaak te voet naar restaurants gaan. Uiteraard is men vrij daarvan af te wijken en te kiezen voor taxivervoer.